Bankje, put en groentetuintje

Marcus en Marlies kwamen een rotan bankje brengen. Deze krijgt een gezellig plekje in het bushokje. Wat leuke kussens en een houten tafeltje erbij, dan wordt dit het meest knusse hoekje van het hele terrein! Bedankt, Marlies!

Daaf nam zijn vriend Sven mee. Met z’n drieën hebben we aan het groentetuintje gewerkt. We hebben nu 3 miniveldjes, met een rijtje stoeptegels ertussen als paadje. We hebben er aardbeien geplant (nog afkomstig van kasteel Eyneburg uit België, waar we met Ecodorp Brabant gekeken hebben), en 2 soorten aardappels. Over een tijdje gaan we hier trouwens een prachtige permacultuur-tuin maken, dus dan wordt alles weer helemaal anders! Maar voor nu is het natuurlijk erg leuk en schattig voor de kinderen 🙂

Mijn grote klus voor vandaag was het schoonmaken van de put. Ik hing er een dompelpomp in, die in no time bijna de hele put leegpompte. Al gauw was er  allerlei rotzooi te zien: de regenpijp (ca 3 meter lang!) die ontbreekt aan het huis, de ontbrekende tafelpoot van de ronde eiken tafel uit de schuur, de andere helft van het deksel van de put en wat ander oud hout. We kregen een lange ladder van onze lieve buren, die was precies lang genoeg om in de put te zetten. Ik klom er in, en haalde alle troep uit de put. Helaas kregen we de laatste 50 cm water er niet meer uit. Nou ja, water, het was inmiddels vieze bruingrijze derrie wat onderin zat. VIES en STINKEN..!!!! We haalden er nog ca. 30 emmers water met de hand uit (met de geweldig functionerende put-hefboom), maar Peter moest alweer gaan liggen, dus het laatste vieze water hebben we niet meer uit kunnen halen. Ook de emmer die Peter een paar weken geleden in de put heeft laten vallen, was nergens meer te bekennen. Zou die nog door de dikke blubber onderin gezakt zijn? Wel kon ik nog een hele grote zware pot naar boven trekken. Misschien dat we een andere keer de put wel helemaal leeg gaan halen, want ook de stinkende blubber zou ik er graag uit scheppen. Dat doen we wel als Peter zijn rug het weer doet. Trouwens, de buis die je rechts in de put ziet, is de waterbuis die jarenlang gebruikt is voor de handpomp in de keuken. Die kwam tot bijna aan de bodem. Dus ooit moet het water heel schoon geweest zijn!

Alle troep die zich openbaarde bij het leegpompen…

Via een dakgoot werd het water afgevoerd naar een putje. We hebben ons de hele dag afgevraagd waar het water verder naar toe ging, want we zagen het nergens terug. Pas aan het einde van de middag begon het uit de buis te stromen die uitkwam in de sloot. Blijkbaar zit er nog ergens een grote tank die eerst vol is gelopen (die zullen we ook eens opzoeken). Toen die vol was, liep het water naar de put onder de coniferen, en toen die vol was, liep het water door een lange buis naar de sloot. Maar toen het water eindelijk aankwam in de sloot, was onze put al bijna leeg!

Zo zag het water er op het einde uit. Bleh..!!

De jongens mochten af en toe iets aan een touw naar beneden laten zakken.

De wanden heb ik goed afgeschrobd met een sopje. Wat werd dat mooi!
Jammer dat niemand dat meer kan zien, als de put straks weer vol water zit 🙂

Deze enorme pot viste ik uit de put.
Ik ben benieuwd waar hij voor gebruikt werd, en hoe lang hij daar op de bodem heeft gelegen…

1 reactie


  1. Leuk van Marcus en Marlies om jullie zo'n bankje te geven. Daar zal je veel plezier van hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *