Project X


We hadden een heerlijk lang Hemelvaart-weekend op de Aakendonk. Er kwam weer lekker veel hulp en wat is er weer veel gedaan..!

Woensdagmiddag na de gym van Emke en Steef vertrokken we al vanuit Mierlo. Spullen inruimen (het blijft toch altijd een hele verhuizing…), en lekker nasi met saté gegeten. Maurice kwam na het eten, en bleef weer gezellig slapen.
 

Op één benzinebrandertje kan je echt héérlijke gerechten maken 🙂

Donderdag kwam de hulptroep uit Veldhoven: Cas en Maria. Samen met Maria heb ik op het hele terrein heel veel slooptroep (m.n. hout en metaal) opgeruimd. Cas leefde zich met een voorhamer uit op de laatste muren van de grote schuur. Maar met een lier ging het toch sneller, en zo trokken we met gemak de laatste 2 muren om met de lier. Dat gaf me toch een dreun…! Spectaculair!
Ik gaf nog een rondleiding aan Margo en Sjaak uit Mierlo, van hen hebben we de dakpannen gekregen voor op de witte schuur. Super bedankt!

Je moet goed kijken op deze foto, maar links staat Daaf de lier aan te spannen, rechts de muur die ieder moment om kan donderen.

Pauze, met fenomenaal uitzicht over ons terrein. Nu de paarse muur nog!

Onze kleinste bouwvakker regelt het allemaal zelf: helm, handschoenen, bril en gereedschap.
Opeens liep hij zo rond en begon fanatiek te hameren op een stukje muur 🙂

Cas haalt met de hand de palen eruit, Maurice sloeg de betonnen panelen aan gruzelementen.

De volgende dag doet Peter met de Skidster de rest.

Vrijdagmiddag kwamen Erica, Eva en Ivo. In een treintje hebben we met z’n allen een paar honderd dakpannen op het dak van de witte schuur gelegd. Wat een teamwork!

Tilly in haar rolstoel kwam nog langs, en zoals bijna iedere dag kwam Gerrie kijken (en helpen met de dakpannen!) en natuurlijk was Maurice de hele dag van de partij. Genoeg aanloop dus!

In een treintje ging het vliegensvlug! De 3 mensen die de pannen uit de aanhanger aanleverden, staan niet eens op de foto. Kan je nagaan!

Nog 2 keer pannen halen uit Mierlo, dan kunnen we het dak afmaken. Maar het is nu al mooi!

Het is mij niet goed bevallen het weiland om te laten spitten (door de graafmachine), en het vervolgens voor de groentetuin te gebruiken. Werkelijk overal komt het kweekgras weer boven. Ik zei het nog van te voren, maar iedereen was ervan overtuigd dat het gras echt wel dood zou gaan onder de grond. Nou, NIET dus. Kruiwagens met enorme hompen kweekgras haal ik er uit. Om maar niet te praten over alle kleine worteltjes die er nog zitten, en allemaal één voor één uit beginnen te lopen…
Dat gaan we dus anders doen in de toekomst. Vandaag een experiment: het gras bedekken met 2 lagen bruin karton (nietjes, plakband en stickers er af halen), karton goed nat maken, daar bovenop een laag zwarte aarde (waar je nog wat ondieps in kan planten). Ik ga wat verschillende bedekkingen proberen: aarde, stalmest, compost en houtsnippers. Het karton vergaat langzaam, en wordt goede humus voor de grond. Het onkruid eronder krijgt geen licht en gaat dood. Het bodemleven krijgt wel gewoon zuurstof, en blijft dus leven. Het moet wel 2 jaar blijven liggen, maar het schijnt dat je daarna perfecte grond hebt! Maar oja, we hebben wel 3000 m2 te doen. Dat zijn wel wat lapjes karton…

Ik heb er tomaten, afrikaantjes en pompoen op gezet. Zaailingen die ik over had. Ben benieuwd of de konijnen die lekker vinden, want het ligt wel buiten het hek!

Dan hadden we nog Project X. Voor wie niet meer weet wat dat is, kan je hier je geheugen opfrissen. Dat stond voor deze vrijdag in Wijbosch gepland. WIJBOSCH, of all places! Eén relletje, en het hele dorp is al van de kaart weggeveegd. Dat wilde de politie natuurlijk voorkomen, dus die hebben man en macht ingezet om jongeren buiten het dorp te houden. De hele dag lieten de agenten hun spierballen zien d.m.v. auto’s, busjes, motoren, fietsen, een helikopter, en ME-busjes (zelfs over de Aakendonk!), om de jeugd te laten weten dat ze beter niet naar Wijbosch konden komen. Het heeft goed geholpen, want het is redelijk rustig gebleven in het dorp. We hebben nog wel het een en ander gehoord aan herrie en geschreeuw, maar het is gelukkig niet geëscaleerd…

Wij hadden wel enkele voorzorgsmaatregelen genomen tegen mogelijke idioten op ons terrein. Ons stekkie is de afgelopen 5 jaar als hang- (en sloop-)plek gebruikt door jongeren, dus het was niet ondenkbaar dat ze na een mislukte poging in het dorp, naar ons huis zouden komen. Wij regelden dus onze eigen knokploeg: onze buren Willem en Annemiek, en Ludo. We hadden een heerlijk rustig avondje bij het kampvuur :-). Maar met het geschreeuw uit het dorp op de achtergrond, vond ik het toch wel een beetje spannend…
Wij voelden ons overigens toch best veilig, want aan het begin van de Aakendonk heeft de hele avond een patrouille gestaan. Privé-bewaking!

Je moet met een vergrootglas kijken, maar aan het einde van de straat staan een politieauto en een politiebusje. Daaf en Emke staan klaar met hun zelf gemaakte zwaarden, om de stoute jongens een lesje te leren.

Zaterdag: vergeten brood te bakken, dus Peter naar de bakker in het dorp. Daar hoorde hij meteen de eerste verhalen van de afgelopen avond. We werden door een andere (onbekende) klant in de winkel uitgenodigd om met de kinderen naar hun pasgeboren kalfjes en jonge poesjes te komen kijken. Wat een leuk spontaan idee! Dat aanbod namen we graag aan, dus na het ontbijt gingen we met z’n allen (ook met Maurice en Marlies Coppens die vandaag kwam helpen) op bezoek bij Mia en Martin (?) op de boerderij.

Marlies hielp mij met de opslag voor het kampvuurhout. Bosmaaieren, stoeptegels leggen, palen in de grond zetten, hout zagen, en stapelen maar! Volgende keer ga ik het dakje afmaken.

Zondag stond in het teken van opruimen. Peter verplaatste vele pallets met tegels, bakstenen, dakpannen enz. Ik heb hele stukken grond opgeschoond en aangeharkt. Wow… wat ziet dat er nu netjes uit!!

´t Is soms nog wel wat oefenen, maar de Skidster doet het sjouwwerk.
Dat hoef je tenminste niet met je eigen rug te doen!

Kijk nou hoe mooi! Begint al ergens op te lijken, toch?

Gezellige afsluiting van dit fijne weekend: pannenkoeken eten met Dori en Fred. Daarna moe en voldaan naar Mierlo. Allemaal bruin van de viezigheid, maar ook van de zon 🙂

Heerlijk als je eens niet hoeft te koken en af te wassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *