Dieren update

Er is weer van alles gebeurd hier in dierenland.
Het belangrijkste is dat onze kat Guusje een tijdje geleden is verhuisd. Omdat Emke dat best jammer vond, hebben we daarvoor in de plaats de 3 konijntjes gehaald. Daarover heb ik een paar dagen geleden al geblogd.
Maar nu eerst het verhaal van Guusje. Of eigenlijk, Guusje en Billy. Billy is de poes van Willem en Annemiek, en die kwam in oktober/november 5 weken bij ons logeren. Guusje en Billy zijn (toevallig) precies even oud, en na een paar dagen de kat uit de boom gekeken te hebben, raakten ze smoorverliefd op elkaar. Gelukkig waren ze allebei net op tijd gesteriliseerd / gecastreerd, haha! Ze hebben erg veel samen gespeeld, ze gingen samen buiten de hort op en vaak lagen ze gezellig tegen elkaar te slapen op de bank. Wat jammer om ze na de logeerpartij weer uit elkaar te halen! Maar omdat Willem en Annemiek er graag nog een kat bij wilden hebben, en omdat ik niet zo goed kon wennen aan een kat in huis, was de keuze snel gemaakt. Guusje mocht bij Billy komen wonen. Dat hebben we op een hele mooie manier met ons gezin (met consent) besloten. Guusje heeft daar minstens zo’n mooi onderkomen als bij ons, en een hele grote schuur + boomgaard waar hij kan spelen, ravotten en muizen vangen. Iedereen is blij, en zelfs Emke vindt de ruil met de konijntjes prima. Ondanks dat, missen we Guusje natuurlijk wel. Hij was echt een grote lieverd!

Dan hadden we nog kat Basje. Die heeft hier ruim 2 maanden rond gezworven. Soms zagen we haar 10 dagen niet, en dan opeens weer een paar dagen achter elkaar. Maar alleen vanuit de verte, want ze was super schuw. De eerste vangkooi weigerde ze in te trappen. De 2e kooi bleef wekenlang onaangeroerd staan, al zette ik er nog zo lekker eten in. Tot we deze week paniek hoorden in de konijnen-ren. Het bleek Basje, die de konijnen de stuipen op het lijf jaagde. De boef!
We verplaatsten de vangkooi naar de konijnen-ren. We zetten het bakje voer er vlakbij, en dat verplaatsen we iedere avond een beetje dichter naar de kooi. Tot het bakje net IN de kooi stond. En ja hoor, BEET!! Gelukkig, zijn we toch slimmer dan de kat. Het zou wat zijn! 😉

Eindelijk, na ruim 2 maanden, kon de eigenaar Basje weer mee naar huis nemen.
Eenmaal thuis was Basje zo bang dattie niet uit de kooi durfde!

Met de ratjes Yoshi en Iza is alles goed. Ze waren uiteindelijk helemaal niet meer bang voor Guusje. Guusje daarentegen bleef altijd zéér geïnteresseerd in de ratjes. Hij zat er vaak naar te loeren, met een zwiepende staart. We hebben het dan ook maar niet geprobeerd om de ratjes los te laten bij Guusje!

De kippen worden groot. Het zijn zijdehoentjes, die blijven heel hun leven pluizig en zacht. Het blijken 3 hanen en 2 hennetjes te zijn. De hanen kukelen ’s morgens vroeg, netjes zoals het hoort. Als we opgestaan zijn, maak ik het kippenhok open, en dan scharrelen de heren en dames de hele dag over ons erf. Ze blijven altijd in een groepje bij elkaar. En dat ziet er toch zo heerlijk gemoedelijk uit! Het is erg leuk om naar ze te kijken. Ze zijn best tam, maar ze oppakken of aaien is net iets te veel gevraagd. Ze komen wel direct al je ze roept. Want dat betekent “eten”, en daar doen ze natuurlijk alles voor 🙂

Boven: de 2 hennetjes. Nog zonder naam. Iemand een idee…?
Midden: haan Tommie
Onder links: haan Pino, rechts: haan nog zonder naam.

Naast de kippen wemelt hier van de “natuurlijke” vogels. Niet veel bijzonders, maar wel véél! Hoewel ik veel vogelvoer op heb gehangen, komen ze daar nauwelijks op af. Ze kunnen hier blijkbaar nog genoeg in de natuur vinden.
Een opsomming van wat we hier zoal zien: vele kool- en pimpelmeesjes, merels, heggenmussen, minstens één roodborstje, een koppeltje eksters, minstens één koppeltje houtduiven, soms een Vlaamse gaai, kauwtjes, winterkoninkjes, vinkjes, goudhaantjes, een grote bonte specht en soms een groene specht. In de zomer zaten hier ook grasmussen en fazanten. En dan het leukste: af en toe zit er een bosuil pal naast ons slaapkamerraam! Die oeh-hoet ons dan gezellig wakker midden in de nacht. Best leuk hoor, maar wat een volume heeft dat beest…!

Dit zien we dus niet zo vaak!

En last but not least; de konijnen!
Wieke en ik hebben de veranda opgeruimd (dat mocht ook eindelijk wel eens!), en van de helft een prachtige ren gemaakt. Met 2 nachthokken (die wil ik nog aan elkaar maken zodat ze kunnen hok-hoppen) en dozen en plankjes om over heen te lopen.

Het beige konijn was inmiddels al 3x ontsnapt. Hoe die het voor elkaar kreeg is me echt een raadsel. Twee keer heeft hij het deurtje open gekregen, en de andere keer is hij gewoon over het hekje gesprongen. Gelukkig bleef hij wel op ons terrein, want ik kreeg hem niet meer te pakken.
De koe-konijntjes (sorry, ze hebben nog steeds geen naam), trokken vaak uit alle macht aan de tralies. Ik vond het tijd om ze de vrijheid te geven, zodat ze, net als de kippen, lekker kunnen gaan rondscharrelen op ons terrein.
Maar nu loopt het toch een beetje anders dan ik me had voorgesteld. De konijnen blijven heel mooi op ons terrein, ze zijn daar SUPER gelukkig, maar ze komen niet of nauwelijks meer in de ren. Hoogstens om een brokje eten op te smikkelen, maar dan zijn ze ook meteen weer weg. Ze zijn ook niet te lokken of te pakken. De kinderen kunnen er zo niet mee spelen. Voor de nijntjes is dit natuurlijk een geweldig leventje, maar voor de kinderen is het iets minder leuk. Bovendien komen ze ook niet in hun hokje om te slapen (ik weet het, konijnen zijn nachtdieren), dus er loert wel het gevaar van roofdieren. Ik weet nog niet hoe het verder gaat, we wachten maar even af…

Kippen en konijnen door elkaar, dat gaat prima! 

2 reacties


 1. Kippennamen.
  De haan Pino lijkt niet meer zo veel op Pino van Sesamstraat; de kipjes hebben veel meer Pino-haar. Misschien kunnen de kipjes PINA en Paulientje heten,
  En de laatste haan HAANTJE DE LAATSTE (in plaats van haantje de voorste)!
  Of zegt die laatste haan soms iets wat je kan gebruiken om hem te roepen, bv Kukelekuuu.

  Gaan de konijnen nou holen en gangen graven in de tuin?

  veel groetjes,
  Rita

  Beantwoorden

 2. Wat een enorme gezelligheid bij jullie op het erf! Vooral die laatste foto ziet er heel vrolijk uit! Ik zou een groot schoolbord ophangen en daar een paar mogelijke namen opschrijven en iedereen aanmoedigen dat ook te doen. En dan over een week voor alle 23 naamloze beestjes een naam kiezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *