PvdA “Expertise-avond”

Naar aanleiding van het artikel van het Brabants Dagblad over de welstandscommissie is Peter uitgenodigd voor een avond over duurzaamheid van de plaatselijke PvdA-partij. De opzet van deze avond was om de gemeenteraadsleden concrete handvatten te geven om de duurzame ambitie van de partij waar te maken.

Het was een buitengewoon nuttige avond. De opzet was goed, werd goed geleid en er kwamen zeker bruikbare punten uit.

Er waren 5 sprekers, waarvan twee ambtenaren. Ook in binnen de gemeente blijkt hard gewerkt te worden aan energiebesparing en milieu. Verder besprak Duurzaam Schijndel de behaalde resultaten met hun energie-corporatie en kwamen de onderwerpen Duurzame Ruimtelijke Ordening en Duurzaam inkopen langs. 

Na de pauze kreeg ik van de voorzitter een paar minuten om onze visie op duurzaamheid te delen (“hoe lang is het vol te houden, ook als de olie schaarser wordt”), en de definitie van EROEI (Energy Return On Energy Investment). Hierna werd de groep in 5-en gedeeld voor de discussie. Ons welstandsprobleem was een goede casus voor de Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling. Unaniem was de mening dat ons soort projecten meer ruimte moeten krijgen dan reguliere bouw. Zoals een raadslid het verwoordde: “Jullie doen iets afwijkends, maar zo duurzaam, dat je geen zesje nodig hebt van de welstand, maar een 5 is ook goed. Hoe komen ze er bij dat het een 9 moet zijn?!”

Het was heel nuttig om een aantal raadsleden te leren kennen, evenals de PvdA-wethouder (al heeft hij voor ons geen (direct) nuttige onderdelen in zijn portefeuille). Een groep capabele raadsleden.

Vanuit Veerkrachtig Schijndel was Ton Keetels aanwezig. Een gedreven man die graag meer wil weten over ons project en de achtergrond er van. De interesse is wederzijds: genoeg te delen.

En last but not least was het heel gezellig. Kortom een geslaagde avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *