Kuikentje

Gisteren is één van de 5 eitjes uitgekomen. Uit de andere eitjes hebben we wel gepiep gehoord, maar helaas hebben deze kuikentjes het niet gehaald. “Dood-in-de-dop” noemen ze dat, en dat kan komen door een gebrek aan vitamine B in de broedeieren. De kuikens hebben niet genoeg kracht om uit het ei te komen en gaan vaak al dood als ze de luchtzak hebben aangepikt. Ze helpen uit het ei te komen, heeft meestal geen zin. De kuikens zijn te zwak, en zullen meestal toch nog overlijden.

Dus, we zijn extra blij met het kuikentje dat wel gezond was! Ook fijn voor de mama-kip (de kloek), want dan kan die lekker gaan moederen. Dat doet ze dan ook goed: als het kuiken NIET onder de kip zit dan is er meteen actie van mama: “POK, POK, POK!!” en ze duwt het weer onder haar warme veren, vanwaar je dan een gesmoord gepiep van het kuikentje hoort.

Vandaag hebben we mama met haar kuiken in het kuikenhok gezet. Véélste groot hok natuurlijk voor met z’n tweetjes. Het kuikentje zag je nauwelijks nog terug 😉 Het was even paniek, maar ze accepteerden het nieuwe nest al snel. Nog even, en dan gaat het kuiken op ontdekkingstocht buiten het nest. Wat lijkt me dat leuk!

Het verplaatsen van mama-kip naar het nieuwe hok. Protest!
En je ziet de 4 niet uitgekomen eitjes nog liggen.

Zoekplaatje: zoek het kuikentje.

De twee zijdehoen-eitjes die niet uit waren gekomen, heb ik voorzichtig open gemaakt. Er zaten inderdaad volgroeide kuikentjes in, die de luchtkamer al hadden aangepikt (daarom konden ze ook al piepen in het ei). Het ei-tandje kon je goed zien. En wat zit zo’n beestje prachtig opgevouwen in zo’n klein eitje! Heel bijzonder. Maar wat jammer dat ze het niet gered hebben, echt sneu. Klik hier als je de foto van het geopende eitje wilt zien.

We denken dat het kuikentje een haantje is. Bij veel kippen kan je dat de eerste 3 dagen zien aan de veertjes aan de vleugeltjes: zijn deze gelijk in lengte, dan is het een haantje. Zijn ze erg ongelijk, dan is het een hennetje. (zie hier voor de uitleg op het kippenforum). Het zou jammer zijn, want we hebben hard leghennen nodig voor onze eieren! Maar misschien heb ik het mis (deze methode werkt niet voor alle kippenrassen), en blijkt ons kuiken toch een hennetje. We hopen het maar!

Het is in ieder geval wel een dotje. Morgen plaats ik een betere foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *