Broedse-kippen soap

Ik wist dat zijdehoentjes vaak broeds zijn, maar dat het zooo vaak zou zijn…?

Nadat de 2 hennen hun kuikens van eind maart hadden groot gebracht, zijn de dames kip in totaal nog 3x broeds geworden. Suske werd een paar weken geleden broeds, en daar legden we eieren onder van witte barnevelders (schijnt heel bijzonder te zijn) van de buren. Na ca 10 dagen broeden at ze 2 van de 4 eieren op (brrr..), en liet ze de andere 2 in de steek. Vlak daarna werd Wiske broeds. Peter heeft een heel eind gereden om 6 broedeitjes te halen van het ras Wyandotte. Dit zijn prachtige “zilverzwartgezoomde” grote krielkippen, die super tam zijn en goed leggen. Daar zit ze nu al 2 weken op, en alles lijkt heel goed te gaan! Nog één week te gaan dus. Spannend!

Dit is het nest waar de Wyandotte broedeieren vandaan komen. Mooie kippen, he?
Inmiddels heeft Suske ook weer besloten om broeds te worden. Maar wij hoeven er geen kuikens meer bij, dus ik heb geprobeerd haar broeds-af te maken. Als je haar laat zitten zonder eieren, kan ze zichzelf dood broeden (broedende kippen eten en drinken nauwelijks, en ze stoppen pas als er kuikentjes zijn!). Dit ontmoedigen van een broedse kip kan je doen door haar van het nest te halen, en haar met pootjes en buik even af te laten koelen in een bakje water. Klinkt zielig, maar ze gaf geen kik, en ze bleef gewoon zitten! Daarna heb ik haar buiten laten lopen, het hok dicht gemaakt en haar afgeleid met lekker eten. Helaas heeft het niet geholpen. Ze ging steeds kijken op het verandaatje van het kippenhok, of het deurtje nu toevallig misschien wel open stond. Ze bleef steeds zoeken of er niet ergens anders een stiekeme ingang was in het kippenhok. Ze liep er omheen en nog eens, toen de andere kant op, maar nee, geen geheime ingang. “Wie weet, misschien als ik me vanaf de buitenkant door de spijlen van de veranda probeer te wurmen? Misschien kom ik er dan in?” Maar daar past een kip helemaal niet doorheen, wat zag dat er komisch uit! Nu zit ze al 2 dagen op de veranda, op het harde kale hout. Acherme… Morgen ook maar de veranda dicht maken.
Zo ziet een broedse kip er uit: veren opgezet, achterwerk omhoog, en flink tieren als ik te dicht in de buurt kom. En oja: er liggen géén eitjes onder! Maar dat boeit de kip niet…
Zoals Chantal in haar blog schrijft: “De kip is bezig met haar nieuwe missie.. broeden, broeden, broeden! Het maakt niet uit of die missie zinvol is of niet (m.a.w. of er daadwerkelijk bevruchte eieren onder liggen, of pingpongballen of zelfs helemaal niets) en dus ook niet of het gaat resulteren in lieve kleine gele pluizenballetjes…de kip gaat ervoor, aan haar zal het niet liggen.”
Nog een kenmerk van een broedse kip: de kale buik! Dit doet de kip bij zichzelf, zodat de warmteoverdracht naar de eitjes beter is, en met de veertjes maakt ze haar nest lekker zacht.
Even lekker badderen om het buikje af te laten koelen. Het heeft nog niet geholpen…
Gelukkig was het afgelopen dagen erg warm, dus was het ook niet zo zielig.
“Potverdorie, het deurtje zit nog stééds dicht!”
Daarna probeerde ze vanaf de grond zich door de spijlen van het verandaatje te wurmen. Zie je het voor je? Fladder-fladder 🙂
Inspectie aan de achterkant van het hok. Ook hier geen ingang…

Hier kan je een hele leuke blog van Chantal lezen over broedse kippen. Echt een aanrader, ook al heb je niks met kippen 🙂

*** Resultaat: nu, 9 dagen later, is de kip eindelijk weer “normaal”. Ze kwam vandaag zelf weer haar hok uit, en heeft gewoon de hele dag relaxed rondgescharreld. Alleen door het hok af te sluiten, is de broedsheid dus over gegaan. ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *