Groentetuin update

Alles begint flink te groeien, dus het wordt hoog tijd dat ik eens wat schrijf over de groentetuin! De meeste planten doen het erg goed, sommige wat minder, en andere hebben het helemaal niet gedaan.

Zo is bijvoorbeeld de koude bak (de lage kas), waar ik zo blij mee was, een groot fiasco geworden. Ik heb alle zaailingen laten verdrogen en verpieteren door de hitte! Ook zijn alle bonen en pompoenpitten die ik in bakjes gezaaid heb door muizen opgegeten. Volgend jaar ga ik me er beter in verdiepen hoe ik die koude bak moet gebruiken. Waarschijnlijk echt iedere dag water geven, en de ramen iedere dag open zetten (en dus ’s avonds niet vergeten dicht te doen!). Veel dingen heb ik laatst in de volle grond opnieuw gezaaid, maar ik heb ook in potjes nog e.e.a. gezaaid. Beetje laat, maar ik wilde het toch maar proberen.

2e poging! Gezaaid op 13 juni. Ben benieuwd of dit nog wat oogst geeft, zo laat in het jaar…

Ik heb nu de glasplaten van de koude bak gehaald, en er staan nu 3 soorten pompoenen in, en zonnebloemen. 

De meeste kolen die ik in de volle grond heb gezaaid, zijn weg. Misschien door duiven opgegeten, maar daar waren ze dan wel erg snel mee, want ik heb de zaailingen niet eens gezien! Ik heb nog wel een paar rode kolen, 2 witte kolen en wat broccoli, maar alle bloemkool, palmkool, boerenkool, koolrabi en savooiekool zijn foetsie. Ik heb een leuke truc ontdekt, die ik volgend jaar zeker ga proberen: een halve plastic melkfles over een zaadje zetten, zodat ieder zaadje beschermd wordt en een eigen privé-kasje heeft. De palmkooltjes die ik laatst van Jessy kreeg, doen het heel goed onder zo’n kasje!

Hier de palmkooltjes ieder onder hun eigen stolpje. Werkt prima!
Ik moet ze nodig verplanten, want het worden straks enorme planten.

De kolen die wel zijn opgekomen, zien er nu prachtig uit, en zijn (nog) niet aangetast door de koolvlieg. Dat wil ik graag zo houden, dus heb ik koolkragen geknipt van restjes vijverfolie. Ik heb al gezien dat je ook allerlei andere trucjes kan doen tegen de koolvlieg (bv. rabarberblad snipperen rond de koolplant, uipoeder strooien e.d.), maar dat ga ik testen als ik genoeg kolen heb om ook wat te laten mislukken 🙂

Koolkragen knippen. Niet zo netjes, maar dat zien die koolvliegjes toch niet 🙂
De enkele kool die is opgekomen, krijgt een koolkraag. Volgens mij moet ik ook iets doen tegen rupsen (insectengaas ofzo?) maar dat gaat nu even niet lukken. Ik hoop eigenlijk dat ik het op een permacultuur manier kan oplossen. Iemand nog tips…?

Worteltjes zijn nauwelijks opgekomen, dus heb ik opnieuw gezaaid.
Evenals de uien, maar daarvan ben ik het zakje zaadjes kwijt, dus die moeten wachten tot ik tijd heb om binnen de troep op te ruimen en het zakje terug te vinden…

En dan, alles wat het WEL goed doet. Tatatadaaaa….!!
Peultjes staan al in bloei, en wachten smachtend op steunstokken. Wat zijn ze al groot!

Bloeiende peultjes. Prachtige blommekes!

Aardbeien hebben we iedere dag genoeg voor een heerlijk toetje.

Door het gaas wat ik over de aardbeien heb gemaakt, blijven de vogels er nu af. Maar de muisjes kunnen daar makkelijk doorheen of onderdoor, en die hebben er een handje van uit alle grote aardbeien een hapje te nemen. Zo van “Eens even proeven of deze net zo lekker is..!”
Zie de de aangevreten grootste aardbei..? Nou ja, er blijven er gelukkig nog genoeg over voor ons.

Aardperen schieten de grond uit, evenals de courgettes. Je ziet ze zowat groeien. Ik heb uitgerekend dat het ongeveer een centimeter per uur moet zijn!

Courgette

Aardperen

Van de raapsteeltjes hebben we al meerdere stamppotten gemaakt, maar ze zijn ook heerlijk in salades en gestoofd.

Raapsteeltjes. Al erg groot, maar ze blijven gewoon lekker!

De zonnebloemen zijn groot en sterk. Dat worden mooie planten. De zonnebloemen die ik binnen in bakjes gezaaid heb, zijn maar miezertjes gebleven. Waarschijnlijk ook te lang gewacht met ze buiten uit te planten. Volgend jaar dus gewoon alle zonnebloemen direct in de volle grond zaaien! Wel zo makkelijk ook…

In de volle grond gezaaide zonnebloem: ca. 80 cm hoog.
Ter vergelijking een zonnebloem die ik op hetzelfde moment gezaaid heb: nog maar 25 cm hoog, en een dun knak-steeltje. 3x niks!

Ook veel kruiden groeien de pan uit (of liever gezegd: in). We gebruiken ze bijna dagelijks (rozemarijn, salie, tijm, kerriekruid, citroenmelisse). Sommige soorten willen nog niet zo erg: basilicum en dille hebben veel last van slakken. Bieslook wilde de grond niet uitkomen, en zijn nog iele dunne sprietjes. Bonenkruid, peterselie, lavendel en maggiekruid zijn helemaal niet opgekomen (te droog gehad?) en anijs blijft klein.

Kruidentuintje, met heel wisselend resultaat.

De munt-pallet die ik vorig jaar heb gemaakt en het eerst prachtig deed, doet het nu maar matig. Bijna alle munt is verdroogd. De marjolein die ik erbij heb gezet doet het wel goed, die kan blijkbaar beter tegen de droogte. Jammer, want nu heb ik bijna geen munt meer! Ik ga een andere bak maken waar nieuwe munt lekker in mag woekeren. Dichter bij huis, want dan pluk ik ze even snel voor de thee. (Bij deze gevraagd: stekjes van muntplanten!)

Pluksla groeit harder aan dan wij opeten (dus delen we het uit).

Links de pluksla, rechts andijvie.

Radijzen, wow… wat doen die het goed! Van de zaden die ik vorig jaar heb geoogst en bewaard, krijgen we nu hele grote, lekkere radijzen. En ik heb 2 andere variëteiten erbij gezaaid: de IJskegel (hele lange witte wortels, zacht van smaak) en de Ostergruss (grote rode wortels, veel pittiger en begint nu ook taai te worden). De 2e zaai zit alweer in de grond. Oja, het blad van radijs kan je ook goed eten! Gestoofd met een uitje erbij is het erg lekker. En dan een salade van geraspte radijs(knol), geraspte appel, witte saladekaas en diverse kruiden uit de tuin, dan heb je echt een heerlijke maaltijd!

Links een gewone radijs (ook al 2x zo groot als een winkel-radijs), dan 2x een Ostergruss radijs, en rechts een overheerlijke IJskegel radijs van zo’n 25 cm lang.

Het achterste deel van de groentetuin is nog steeds niet klaar. Dat wordt een winterproject denk ik 🙂 We hebben deze lente al wel alle kluiten gras er uit geriekt met de skidster, en op de kale grond is overal spurrie komen groeien. Prachtig!! Wel een gekke naam trouwens. Ik had er nog nooit van gehoord, tot het hier de grond uit kwam. Het wordt vaak gebruikt als groenbemester, of als hulpplant bij het zaaien van gras. Het kiemt sneller dan gras, en beschermt daarmee de nieuwe grassprietjes en het voorkomt het verstuiven van de kale grond. Na een paar keer maaien is de spurrie verdwenen.

 

Een bloemenzee van spurrie!

Prachtig, toch? De bloemetjes kan je eten, het blad schijnbaar ook, maar wat je daarmee kan moet ik nog uitzoeken. Op internet kan ik er niks over vinden…

3 reacties


  1. Whooo! Daar is de albert heijn niks bij met z'n groentetuintje-bakjes (wij hadden er twee en die zijn allebei verschimmeld). Gaaf hoor, zoveel eigen eten!

    Beantwoorden

  2. Oja: Courgettetimelapse gevraagd! Gewoon eens een laptop in het zand ernaast zetten en een dagje ChronoLapse (da's timelapse-software voor Windows) draaien… (

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *