Zonnedouche

Het is heet. Wat zou het fijn zijn om een gedeelte van die hitte te gebruiken om ’s avonds lekker warm te kunnen douchen zonder daarvoor gas te verbranden…

Peter heeft met wat oude zut een eenvoudige zonnedouche in elkaar geflanst: een vat water onder de schoorsteen en buizen met water op het dak van de witte schuur. Met behulp van “autosifon” gaat het water vanzelf door de buizen stromen: warm water is lichter dan koud water. Als je onder het opslagvat het water warm maakt, dan stroomt het warme water vanzelf naar boven en trekt koud(er) water naar de opwarmplek toe.

De eerste poging was met witte buizen. Nou, die deden bijna niets… Daarna deze buizen vervangen door een veel kortere groene tuinslang, en dat werkte! Het water (nu ongeveer 20 liter) was snel in de 30 graden warm. Met een dikkere slang zou het nog sneller kunnen.
 

Beneden in de oude douche doet een Gardena sproeier dienst als douche-kop. Een heerlijk straaltje….

Onder het dak van de garage, dus vlak onder de zonnedouche zat een merel te broeden. Warm dat ze het hadden…! Peter had een plank en een zeiltje over het dak gelegd, om voor wat verkoeling te zorgen. Ze hebben de hittegolf overleefd en zijn alle 4 uitgevlogen.

Peter was de groentetuin aan het sproeien, want het leek er op dat de regen ons plekkie zou overslaan. Maar dat schoot de regen kennelijk in het verkeerde keelgat: 18mm regen in een half uurtje. Een zegen voor de tuin, wel liep het gat voor de kelder weer aardig vol…

4 reacties


  1. Je zou nog glas erbovenop kunnen leggen (van die dingen die je ook in je moestuin gebruikt?). Ik denk dat dat vrij veel uit kan maken qua performance. (en ik ben ook wel benieuwd naar de resultaten!)

    Beantwoorden

  2. Precies, glas bij de opname, isolatie van de warme leiding en isolatie van het buffervat zullen de resultaten enorm verbeteren. Maar ja, voor nu een eenvoudig experiment dat we in de zomer lekker kunnen gebruiken. Daarna komt er op het nieuwe huis een heel efficiente collector met koperen plaat, koperleiding, glas en isolatie etc. Kwestie van tijd 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *