Hoe hoog? Of laag?

Voor het uitzetten van de keldervloer zijn een paar maten nodig. Eén van die maten is de hoogte (of diepte) van het de bodem van het gat. Daarvoor bepaal je het “peil”, de hoogte van de uiteindelijke vloer. Dit peil ligt 15cm boven maaiveld / straat.

Bij het bepalen van het peil, bleek het bestaande huis 3cm boven straatniveau te liggen. Dat is eigenlijk veel te weinig: we gaan ons huis dus iets hoger neerzetten.

Een week na het graven van de kuil bleek dat de architect de diepte van de kelder van een oude tekening had afgelezen, dus het gat was 20cm te ondiep. Hmm, dat is nog wel te graven met het handje, dus vooruit maar! Hoekpunten uitzetten, peil overnemen op alle hoeken, en graven maar! (Morgen dan 😉 )

In de statische constructiebrekeningen zat ook nog een tekening van hoe hoog de fundering in de grond moest komen. De constructeur bleek te zijn uitgegaan van de hoogte van de grond op de plek van het huis, en kwam op een peil dat 20cm lager was dan ons peil! En die hoogte (laagte) zouden we echt moeten aanhouden, want anders klopt de grondbelasting van de fundering niet meer. Dus stroomt het huis vol regenwater na een hoosbui…?
Het peil moet dus omhoog, maar gaat dat wel met de grondbelasting?

Na een hoop telefoontjes met architect, constructeur, civiel ingenier, en weer terug, kwamen we tot de conclusie dat als we ergens halverwege gaan zitten, dat het allemaal wel kan: de draagkracht van de bodem, en de hoogte t.o.v de straat zijn dan beiden acceptabel.

Het gat moet nu dus 31cm dieper worden uitgegraven, en dat gaan we niet met de hand doen. De graafmachine die het gat gegraven heeft is hiervoor te klein; hij kan niet meer overal komen (gat en berg), en zijn arm is te kort voor de verste hoeken. Een grotere mobiel kraan dus… Wordt vervolgd!

1 reactie


  1. He bah, wat een ellende… Kan je de skidster niet het gat in rijden en het daarmee doen? Maar wel fijn dat jullie er nu achter zijn gekomen en niet pas als het huis ondergelopen is…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *