Composttoilet 1.0

Composttoilet versie 1.0 is af. Het is de allersimpelste composttoilet die je kunt bedenken: een emmer met een wc-bril, en over je poep en plas doe je een schep zaagsel. Als de emmer vol is, kiep je de inhoud op een composthoop, die vervolgens 2 jaar moet blijven liggen. De winst zit in het waterverbruik (nihil, alleen voor het schoonmaken van de emmer: nog geen halve liter) en de productie van vruchtbare compost. Bovendien belast je het milieu niet met vuil water dat gezuiverd moet worden in waterzuiveringsinstallaties (qua energie en slibafval).
Peter heeft een mooie schoonmaakvoorziening gemaakt, achter de woonunits. Met compostbak en waterinstallatie. Speciaal met handsproeier om de emmers schoon te maken, een beugel voor de tuinslang en haakjes voor de borstel en droogdoek. Werkt makkelijk en snel! Helaas dat de inhoud van de emmer toch snel gaat stinken bij een grote boodschap. Het werd al beter toen we van grof zaagsel (kettingzaag) naar fijn zaagsel (cirkelzaag) overstapten, maar nog niet optimaal. Toen we alleen plasjes op de emmer deden (en grote boodschap op de gewone wc), bleef de geur weg. Maar ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Volgende stap is het maken van een luchtdichte doos waar de emmer in staat. Hopelijk dat het zo minder ruikt!

Gemaakt van een stoel die nog in het oude huis was achtergelaten door de vorige bewoner.
Die moest eens weten..!

Compostbak met onderin takken en blad, dan de inhoud van de emmers, afdekken met een laag stro. Die laag stro doe je steeds aan de kant als je er een nieuwe emmer op leeg kiept, en leg je weer terug als afdekking.

1 reactie


  1. Hebben jullie al een versie 2? En/of gebruiken jullie'm nog? Het lijkt me dat je veel moet cirkelzagen om genoeg zaagsel bij elkaar te krijgen (en wanneer doe je dat nou?) Of zagen jullie cirkels alleen maar om zaagsel te krijgen? En hoe zit het dan met de milieuvriendelijkheid?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *