Onrust in dierenland

Het is weer de hoogste tijd voor een dieren update, want er is weer van alles gebeurd in dierenland. Niet zulke leuke dingen, helaas… Ons dierenbestand is ongeveer gehalveerd de laatste weken 🙁 Dat komt gedeeltelijk doordat onze dieren overdag vrij rond lopen. Zo is één van de konijnen zomaar verdwenen. Geen spoor meer van gevonden.

3 van de 4 Wyandotte-kuikens, waar we o zo trots op waren, hebben een aanval van een of ander roofdier niet overleefd. Welk roofdier dat was, hebben we niet kunnen ontdekken. Eén kuiken hebben we (dood) terug gevonden, 2 zijn er foetsie, en de vierde loopt nu heel eenzaam op ons erf. Die vindt helaas geen aansluiting bij de andere kippen. We hebben haar wel een naam gegeven: Liesje! Emke gaat proberen haar tam te maken. Misschien wordt ze dan wat gelukkiger, en wat minder bang.

Hier de kuikens enkele weken geleden, inmiddels waren ze al een stuk groter.
Helaas geen betere foto’s van de kuikens dan deze. En ze waren zo prachtig!

De zijdehoentjes bleven maar broeds worden. Het hok afsluiten hielp wel, maar dat belette het andere zijdehoentje om haar eieren in het hok te leggen. Toen ik het hok daarna maar open liet, en de kip maar liet broeden, joeg de broedse dame de andere kip zo het hok uit. Die was duidelijk niet welkom! Met als gevolg dat ze haar eieren ergens tussen de brandnetels ging leggen… Het duurde een paar dagen voor we daar achter kwamen. En wat een verrassing toen we het nest hadden gevonden: een andere kip heeft er ook haar eieren bij gelegd! Het beek dat één van de witte kippen (kuiken van maart) aan de leg is gegaan. Hopelijk volgt de rest binnenkort!

De witte eitjes zijn van het zijdehoentje, de twee bruine eieren van de witte kip.

En ondertussen kreeg de grote bruine haan letterlijk de pik op de zijdehoentjes. (nu weet ik waar dat spreekwoord vandaan komt!). De haan bleef de kleine hennetjes bespringen, en vervolgens pikken en wegjagen. De arme beestjes kregen geen minuut rust. Tot op een dag één van de hennetjes niet meer naar het nachthok kwam. Ze is 2 dagen weggeweest. We vonden haar uiteindelijk in de wei van onze buurman. Helemaal nat van de regen en zielig. Weggejaagd.

Gered uit de wei van de buurman

Toen ik haar weer in onze tuin losliet, kwamen beide hanen haar meteen opeisen. Ik heb de 3 zijdehoentjes toen maar in de ren gezet, zodat ze niet meer lastig gevallen konden worden. Maar er moest wel een oplossing komen. Of de haan weg, of de zijdehoentjes weg. We kozen voor het laatste. Want de hele tijd die broedse kipjes, dat schoot ook niet op. Ik heb ze (alle drie) met pijn in mijn hart op Marktplaats gezet, en binnen een paar uur waren ze verkocht en opgehaald. Dat was wel een opluchting, want de volgende dag zouden we op vakantie gaan!

Na het loslaten besprongen de twee hanen meteen weer het kleine hennetje. Ocharme…!

Jut en Jul, zoals we ze de laatste tijd noemden.
Jul de haan, en van Jut (hennetje) hadden we er twee 🙂

In de zomervakantie zijn Yoshi en Iza, de twee ratjes, tien dagen na elkaar overleden. Ze hadden allebei iets anders, dus we gaan ervan uit dat het puur toeval was. Maar eigenlijk wel goed zo, want ze zouden elkaar enorm gemist hebben. Ratjes zijn toch gezelschaps dieren.

Emke bij het grafje van Iza.

Verder maken de kippen die we nog over hebben het goed. Het zijn enorme beesten geworden, en ze lopen heel gezellig over ons erf. Hoewel ze bang van ons zijn, eten ze wel uit onze hand. Voor eten doen ze alles!

Een foto van de kippen, een paar weken geleden. Gezellig bij het kampvuur 🙂

 

Kippen zijn echt DOM…
Hier heeft een kip zichzelf gevangen, door op de rand van een mandje te gaan zitten. Het mandje klapte zo over de kip heen, haha! Maar ja, als je ook bedenkt hoe kleine hersentjes die beesten hebben, dan is het allang knap dat ze zichzelf zo goed weten te redden 🙂

Sinds de aanval op de kleine Wyandottes kuikens, legt de witte kip haar eieren niet meer in het kippenhok. Ze heeft weer een plekje tussen de brandnetels gezocht. Maar nu zo goed verborgen, dat ik een serieuze zoektocht van 1 uur nodig had om de eieren te vinden. 8 waren het er.

8 eieren, super goed verstopt!

En wat bleek…? Er zat één mega groot ei tussen! Van wie zou die nou weer zijn??
Ik heb ze gewogen: de kleintjes wegen allemaal 45 gram, de grote 70 gram!
Er bleek een dubbele dooier in te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *