Schuimbeton storten

Vandaag was het weer goed genoeg om de schuimbeton te storten. ’s Ochtends hadden we nog mooi even tijd om de laatste folie op de bodem te leggen. Ook maakten we nog snel een “tijdcapsule”: een foto van ons vijven voor het funderingsgat, krantenartikel er bij, wat muntjes, Duplo en 2 knikkers, dit samen in een weckpot, in een emmertje in plastic.

Misschien vindt iemand het ooit bij de sloop van het huis… Raar om het je voor te stellen!

Nog gauw ingraven onder de folie.

Schuimbeton wordt gemaakt van een speciaal mengsel cement, gemengd met schuim. Bij het storten komen er dan ook 2 vrachtauto’s: de cementauto, en de schuimauto. De cementauto’s hebben steeds 7 m3 bij zich, waar ze zo’n 23m3 schuimbeton van maken. Wij hadden voor onze vloer 4 cementauto’s nodig.

Rond 13:00 blopte de eerste lading schuimbeton in het gat.

Steef, Jason, en Annemiek met Driek zaten op de eerste rang.

Elke 2 minuten 1m3. ’t Is een langdurig klusje!
Zo blopt het in het gat.

Verder is er een regel bij schuimbeton: een project moet binnen 2,5 uur gestort zijn, want daarna begint het uit te harden en mag je er niks meer bij storten. De vloer die wij moesten storten, zou precies in die 2,5 uur klaar moeten kunnen zijn. Maar veel speling was er niet.
En helaas… De volgende drie cementauto’s lieten ieder een half uur op zich wachten. In totaal hadden we dus 1,5 uur vertraging. En dat is letterlijk wachten op problemen…

De laatste laag werd keurig met de laser op hoogte gebracht en vlak getrokken. Bij het vlak trekken kon je zien dat de schuimbeton al behoorlijk aan het uitharden was; echt glad werd ‘ie niet.

Na het uitvlakken werden de spullen schoongemaakt en ingeladen. Vlak voor ze vertrokken merkte Peter een paar plekken op die in aan het inzakken waren. Dat was geen goed nieuws voor de harde werkers. Het storten heeft dus te lang geduurd, met dank aan de te laat komende cementauto’s. Dat is trouwens van een andere firma dan het bedrijf Van Antwerpen dat de schuimbeton stort. We hebben er met z’n allen al balend naar staan te kijken. We konden niks anders doen dan afwachten hoe het zich verder zou ontwikkelen.

’s Avonds waren de kuilen dieper, groter en talrijker…
Morgen kijken we wat het resultaat is!

4 reacties


  1. Het komt niet vaak voor, en het zakt alleen in als het nog niet uitgehard is. Het hoeft niet opnieuw, er komt een nieuw laagje overheen. De ingezakte laag is wel steviger geworden, maar minder isolerend.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *