Oude stenen gebruiken, of toch niet?

Binnenkort gaan we beginnen met het opmetselen van de basis van de strobalen muren. Een groot gedeelte van deze muren blijft buiten het zicht; een prima plek om oude stenen te gebruiken.

Bij de sloop van de oude schuren op het terrein hebben we een kleine 1000 stenen bewaard. Deze hebben ruim anderhalf jaar buiten liggen wachten. En ze waren al niet schoon toen ze op deze pallets werden gestapeld. Zijn ze nog wel te gebruiken?

Een bevriende aannemer zei dat ze, als je ze met een hogedrukspuit schoonmaakt, prima te gebruiken zijn. “Maar ik zou het niet doen, hoor! Veel te veel werk. Gewoon wegdoen en nieuwe kopen”. Mmmm…

Een duidelijk voorbeeld van “economisch denken”: de waarde van de tijd die nodig is om ze schoon te maken is meer dan de waarde van nieuwe stenen. Daarbij worden een aantal aannames gedaan, die niet altijd stand houden. Zo’n aanname is dat je al je uren tegen verkooptarief kan werken. De tijd om oude stenen af te voeren en nieuwe stenen op te halen zijn ook buiten de beschouwing gelaten..

Energetisch gezien is nieuwe stenen kopen natuurlijk helemaal geen goede oplossing. Oude stenen schoonmaken kost energie, maar dat is slechts een fractie van de energie die nodig is om nieuwe stenen te bakken en te transporteren. Plus het transporteren en verwerken van de oude stenen. Plus de energie die nodig was om het geld te verdienen waarmee je deze stenen zou kopen.

Dus… wij gaan lekker oude stenen schoonspuiten. En het loont zelfs economisch: in een uur doe ik 200 stenen รก E 0.20 = 40.-. En je bespaart de tijd om oude stenen af te voeren, en nieuwe stenen op te halen. Wat jammer dat we niet vast het oude huis kunnen afbreken om die stenen te hergebruiken…

Een betere foto komt morgen.

Zoekplaatje van de Timelapse: links staat Peter met de hogedrukspuit

4 reacties


  1. hoef je dan gelijk ook niet meer te doen ๐Ÿ™‚ Tel uit je winst!
    Maareh, zitten er dan geen cementresten aan de stenen? Dat eraf bikken lijkt me en nogal grote klus…

    Beantwoorden

  2. Er zitten geen stukken cement meer op. Die moeten er inderdaad af, anders kun je ze niet meer fatsoenlijk metselen. Wel zit er nog een "vleug" cement op. Als die er met de hogedrukspuit niet af gaat, dan zit 'ie vast genoeg ๐Ÿ˜‰

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *