Weer metselen; nu cellenbeton.

Hoewel het ons streven is om veel gebruik te maken van duurzame, lokale materialen, komen we er niet onderuit om in de fundering (schuim)beton te gebruiken. Dat zien we hier ook weer terugkomen: een laag cellenbeton (“Ytong”) op de betonplaat. Die cellenbeton is nodig, om een koudebrug te voorkomen naar de onderkant van de stromuren. Op deze laag komen 5 lagen steens gemetselde (oude en heel oude) stenen. Dat maakt dan weer wat goed…

Hier liggen de eerste blokken cellenbeton, 7cm dik. De houten latjes die op de vloer liggen markeren de buitenkant van het huis (detailtekening volgt nog). De muren zijn 40cm dik; de touwtjes geven aan waar de binnenkant van de muur komt. Omdat de muur uit segmentjes van zo’n 2,5 meter bestaan, zijn er steeds de touwtjes van 3 segmenten nodig om 1 segment te metselen: beginsegment, eindsegment en het te metselen segment. Dus 6 paaltjes.

Om te voorkomen dat er een woud van houten metselpalen (met schoren) komt te staan, heb ik de paaltjes “mobiel” gemaakt: een plankje met een paaltje er op, dat met 3 M8-bouten als poten op de vloer staat, verzwaard met wat stenen. Dat werkt super: met de bouten kun je het paaltje snel verticaal zetten, je zet ze neer waar je wilt, steentjes er op, touwtje er aan en metselen maar!

Om een metseltouwtje goed aan de paal te zetten heb ik haakjes gebogen. De uiteinden zijn schuin afgeknipt, zodat ze goed in het hout prikken (en dus makkelijk blijven zitten).

Aan het eind van de middag ligt er al een aardige lijn. Deze lijn is in rood op de plattegrond aangegeven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *