Kelderwaterafvoer

Dat is een mooi woord voor Scrabble, “Kelderwaterafvoer”…! Vanaf vandaag hebben we er eentje. Wat is nu het geval?

De eerste echt grote mijlpaal waar we naar toe werken, is “Het Dak Er Op”. Dat duurt natuurlijk nog wel even, maar het is goed om deze belangrijke mijlpaal voor ogen te houden voor als je beslissingen moet nemen iets wel of niet te doen. Om het dak te kunnen maken, is de houtskelet-constructie nodig, en voor de houtskeletconstructie zijn de stenen muurtjes nodig die we nu aan het metselen zijn. Goed bezig dus!

Maar… er is een muurtje dat we echt moeten maken vóór we aan de houtskelet-constructie kunnen beginnen, en dat staat… in de kelder. Een muurtje waar een deur in moet.

Hierin komt een muurtje met een deurkozijn

Tja, de kelder staat vol water, en dat moet ook, want door de hoge grondwaterstand zou hij kunnen gaan drijven. De kelder moet dus leeg en droog, er moet gewicht in (of naast) tegen omhoogkomen en er moet een muurtje in gemetseld worden met een kozijn er in. En daarna gaat het vast weer eens regenen en loopt de kelder weer vol. En wordt het kozijn nat. Hmm, snel dat dak er op…?

In de kelder zit nu zo’n 10m3 water. We hebben een mooi pompje dat dat er wel uit kan pompen, maar waar laat je 10m3 water als je dat niet op het drukriool mag lozen? In de sloot, 30 meter verderop. Nu loopt er een leiding van een oude put naar deze sloot, dus vandaag heb ik een leiding van het huis naar die oude put gelegd.

De put ligt onder het gebroken puin-weggetje. De Skidster maakte het graven in het aangetrilde grove puin een heel stuk makkelijker! Ondertussen begon het wel te regenen, dat was weer minder.

schuilen voor de regen

De kippen vonden het ook geen lekker weer; zij kropen onder de trampoline. Ik niet, ik ging bij de kachel een blogje schrijven…

3 reacties


 1. Tien kuub water, da's best veel! Hoe lang doet dat pompje erover?
  Enneh, hoe werkt dat dan als het hele huis er staat; moet er dan ook water in de kelder om te zorgen dattie niet gaat drijven? Of is het gewicht van de muren erboven genoeg om dat te voorkomen? En waarom heb je het muurtje niet gelijk in de kelder ge-betont?

  Beantwoorden

 2. Het muurtje (met deuropening) meteen "betonnen" zou een heel ingewikkelde mal opleveren. En toen we de bekisting weghaalden, stonden we al 20cm in het water. Het pompje heeft vandaag 3 uur aan gestaan, en we zijn dik over de helft: op grondwater-niveau. Als het huis klaar is, is er zoveel gewicht bij dat we geen zwembad nodig hebben…

  Beantwoorden

 3. Goedenavond,
  Interessant om jullie werkzaamheden te volgen.
  Alleen zie ik vanaf oktober/november geen foto’s meer.
  Ik heb Chrome en Internet explorer geprobeerd maar beiden kunnen de foto’s niet lokaliseren.
  Misschien is daar nog wat aan te doen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *