Piepschuim…!?

Piepschuim, ja…

Het liefst bouwen we zo ecologisch mogelijk. Maar hout, stro en andere natuurlijke materialen kunnen niet goed tegen vocht. Isoleren onder peil (binnenvloer-niveau) of zelfs onder maaiveld (12cm onder peil) gaat niet met stro of houtvezel. Dus, om het huis lang mee te laten gaan (“duurzaam”) worden we soms gedwongen om minder duurzame materialen (in de zin van low tech, natuurlijk) te gebruiken. Het zij zo…

Peter zet hier 8cm EPS in de spouw vast met de spouwankers: met een verlengde steenboor een gat boren in de steense muur, plug er in, spouwanker er in en vast-timmeren. Daarvoor moet je best hard slaan, en daar kan het spouwanker niet tegen. Het buigt meteen krom… Daarom moet er een pijpje overheen, om tijdens het timmeren het spouwanker recht te houden. Daarna moet dat pijpje weer van het toch wel iets verbogen ankertje getrokken worden, waarbij de piepschuim ook mee wil. Maar die mag weer niet tegen de net gemetselde stenen aan duwen. Kortom: heel gedoe…

De komende dagen moet er weer in bomen gewerkt worden, maar daarna gaat Peter de muurtjes aan de achterkant van de zichtbare piepschuim opmetselen. De Pi zal daar niet veel van zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *