Groentetuin

Ook in de winter hebben we regelmatig uit de groentetuin gegeten. We aten vaak aardperen (echt overheerlijk!!), palmkool, pastinaak, wortel, rode kool (de witte was mislukt), schorseneren, 2x boerenkool (dat waren maar miezertjes gebleven), nog een keer wat oudere raapstelen (nog prima te eten) en het gestoofde blad van de volop groeiende radijzen. En natuurlijk de pompoenen, die in de kelder bewaard worden. En de eitjes van onze kippen, want 2 van de 3 zijn gewoon door blijven leggen. Wat een rijkdom 🙂

Inmiddels moet de tuin voor het nieuwe seizoen klaar gemaakt worden. Stiekem heb ik al veel gedaan!

De platte bak is schoon gemaakt, de ramen met de hogedrukspuit gedaan en de eerste dingen heb ik er al in gezaaid: wortels, pastinaak, raapsteeltjes, koolrabi, radijs, rode kool, veldsla, pluksla en snijselderie. Ook binnen heb ik al wat in potjes gezaaid: diverse kruiden, 3 soorten paprika’s en broccoli.

Emke helpt mee met het schoonspuiten van de ramen
Deze helft van de groentetuin ziet er al prachtig uit.
Nu nog de andere helft. Dat is één groot oerwoud…!

Links zie je ook het eerste bonenrek van wilgentakken. Er komen er nog 3, als ik nieuwe wilgentakken heb.

Vorig jaar half september heb ik in één vak allerlei groenten door elkaar gezaaid. Hartstikke laat natuurlijk, maar ach, het vak was toch leeg. Dat vak staat er nu frisgroen bij. Met dank aan de zachte winter. We hebben er al paksoi (of is het Chinese kool?), radijs, raapsteeltjes en veldsla uit kunnen eten. Er staan al kleine slaatjes en andijvie. En verder zaailingen van selderie, wortel, rammenas, pastinaak en rucola. Hier gaan we nog lang plezier van hebben!

Alles door elkaar, maar mooi geen onkruid!
Polycultuur noemen we dat. Als tegenhanger van de monocultuur.

De framboos was iets te enthousiast. Hij stond (na één jaar) aan alle kanten anderhalve meter verder. Tussen de aardbeien, rabarber en aardperen. Ik heb hem zo goed mogelijk uitgegraven, en zet hem in een kuip weer terug.
De knoflook doet het erg goed: al 15 cm hoog.
De groentetuin is erg nat: als je een voet in een plantbed zet, zak je meteen weg in de blubber.

2 reacties


 1. Hallo Marleen,
  Al weken is er op de markt geen pastinaak meer te krijgen. Mijn groenteboer zegt dat het seizoen over is. Is dat zo? En is dat normaal?
  Groeten,
  Rita

  Beantwoorden

 2. Mijn pastinaken zijn inmiddels op, dus ik kan je niet uit eigen ervaring vertellen tot wanneer ze oogstbaar zijn. Als ik zoek op internet, zie ik dat eind maart aangehouden wordt. Als je ze nu al weken niet meer kan krijgen, is dat dus niet normaal! Misschien hebben ze last gehad van de natte winter..?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *