Véééél aardperen!

Onze grootste favoriet uit de groentetuin is toch wel de aardpeer (of topinamboer). Zelfs de kinderen zijn er dol op. Het is een knol die onder de grond groeit. De plant wordt erg hoog (wel 2 tot 3 meter!) en sterft in de winter af boven de grond. Oogsten kan vanaf de late herfst tot in maart.
Meestal bak ik ze, zonder iets erbij, in de koekenpan (echt verrukkelijk), maar laatst had ik er soep van gemaakt. Ook erg makkelijk te maken en niet te versmaden. Sommige mensen worden er wat flatuleus van, maar wij hebben daar niet zo last van. Vergelijkbaar met bonen of uien. Het schijnt dat als je de aardperen goed doorbakt, dat dat de winderigheid ook vermindert. 

Nu wordt het lente, de knollen gaan binnenkort weer uitlopen. Hoogste tijd om de laatste uit de grond te halen, en als soep in te vriezen. Ik wist dat het er veel waren. Maar ZO VEEL..???? Ik heb maar liefst 16 kilo geoogst, van een stukje grond van net iets groter dan 1 m2. En dan heb ik nog vele kilo’s kleintjes en beschadigde knollen apart gehouden, die plant ik weer terug. Je kan dus zeggen dat ze woekeren. En niet zo’n beetje ook. Ze groeien zelfs onder de tegels door. De knollen die ik terug ga planten zet ik nu in een metselkuip (met gaten in de bodem). En natuurlijk zitten er nog verstopte knolletjes in de grond, als ze deze lente uitlopen, zal ik ze zorgvuldig verwijderen. Wow.. wat een plant!

Na al die regen was het wel een modderig karweitje. Schatzoeken in de modder!
Zelfs onder de tegels door! Naast een muizengangetje…

De aardperen eerst afgespoelen in de regenton.
Daarna schoonborstelen met een (nieuwe :-)) pleeborstel op een boormachine.
Dat werkt geweldig!

Hier zie je het resultaat. Ha, dat scheelt uren schoon borstelen aan het aanrecht!

Totale opbrengst van vandaag: 16 kilo!
En dan hebben we deze winter al vaak aardperen gegeten en weggegeven.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *