Referendum over Ukraine

Binnenkort wordt er een referendum gehouden over het Associatie-verdrag met Ukraine. Wat ga je stemmen?

Afhankelijk van wie je spreekt, of wat je hoort, verandert je voorkeur vast ook van “vóór” naar “tegen”, en weer terug…

De hamvraag is natuurlijk: wie geloof je? En geloof je diegene die zegt wie je moet geloven?

Kortom, iedereen zal zelf een beeld moeten vormen van wat er rond dat Associatieverdrag allemaal speelt. En dat doe je door niet alleen te lezen/luisteren, maar ook een inschatting te maken van de achtergrond van de informatie-brenger. Een politicus heeft een partij-standpunt. Een kabinetspartij heeft de neiging om te zwichten voor lobbyisten. Een oppositiepartij wil graag stemmen winnen. Lobbyisten hebben een werkgever die geld wil verdienen. Een journalist heeft de plicht tot hoor- en wederhoor + bronnenvermelding. Een econoom heeft eh… Nee, naar economen hoef je niet te luisteren, geloof me 😉

Het verdrag zelf staat te lezen op de site van de Rijksoverheid. Heel veel tekst, voor wie zin heeft… Gelukkig zijn er veel mensen die dat huiswerk al gedaan hebben. Afhankelijk van de achtergrond van deze mensen kun je geloven dat ze te vertrouwen zijn in hun bevindingen.

Zo is er een journalist Roland Koopman die in zijn column helder de twijfel verwoordt. Handel is toch prima? Maar in het verdrag wordt ook gesproken over militaire samenwerking, en ontwikkeling van kernenergie. Wil ik dat wel?

Een andere journalist schrijft over de deur die voor Multinationals opengezet wordt in Ukraine. Niet om het land te helpen, maar om het te plunderen. Dat lijkt misschien ver gezocht, maar het is wat multinationals op grote schaal doen in de wereld. En de hoeveelheid lobbyisten is groot genoeg om het verdrag in die richting te laten schrijven door Brussel.

De NOS schrijft dat een Ukrains onderzoeksbureau heeft bevonden dat het verdrag goed is voor de oligarchen van het land, en ten koste gaat van “de rest”.

Hoewel we nooit weten wie er precies achter welke zin uit het verdrag zit, en wat de precieze bedoelingen zijn (sommige teksten zijn erg breed uit te leggen), ben ik van mening dat dit verdrag terug naar de tekenkamer mag. En dat zal ik op 6 april als antwoord op de referendumvraag geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *