Forumdag “Verkleinen van stookhout”

Zo af en toe is er een aanleiding om met mensen van het ecologieforum.eu samen te komen om kennis en ervaring uit te wisselen. Soms in de Achterhoek, en soms in Wijbosch. Zo ook afgelopen zaterdag: een forumdag over “Het verkleinen van stookhout”.

Veel ecologieforum-lezers zijn kachel-stokers. En wie een kachel heeft, heeft ook hout klein te maken. En daarvoor zijn veel machines, gereedschappen, handigheidjes, hulpmiddelen…

Zo’n forumdag is een goede stok achter de deur om het terrein en huis op te ruimen. Ook de catering moest voorbereid, dus weinig metselen deze week…

Hier wat foto’s om een indruk van deze gezellige, nuttige en aangename dag krijgen:

Prachtig weer, koffie en thee vooraf

Een mobiele “Ingmar”

De “Ingmar’s Klyv” (handmatige klover op massa-traagheid) was in tweevoud aanwezig: behalve onze klover stond ook de klover van Remy hier. Maarten had van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een kist vol aanmaakhout mee te kloven.

Een niet-verplaatsbare Ingmar

Onze klover heeft afgelopen week een fraaie update gehad: de as (die veel speling had) is vervangen door een trapas van een fiets, een hele vooruitgang. Wat  extra gewicht er bij, en katrollen om hem op te hangen. Toch zijn er nog verbeter-punten uit de klover van Remy voor “versie 1.3″…

Veel kabaal en weinig snelheid: een klover op benzine (rood)

De demonstratie van de houtklover op benzine werd aangegrepen om een wedstrijdje te houden; zowel John als Ben sloegen binnen 2 minuten een blok klein (in de band), terwijl Hans met de benzineklover nog maar halverwege was…

Ook veel lawaai, en heel langzaam: een kegel-klover op een minigraver

Guus had zijn kegelklover meegenomen. Gemonteerd op een minigraver was dat een veilige en beheersbare manier om de niet-kloofbare blokken toch nog klein te krijgen. Het gaat niet snel, maar is wel goed voor je rug. En inderdaad, de grootste, lastigste blokken splijten open…

Eerst heerlijke Goulash uit Zeddam, en daarna nog wat vlees op de barbecue

Nog steeds prachtig weer; eten bij ondergaande zon

“En passant” is er een kleine 4m3 hout gekloofd, dus de komende weken ben ik nog wel bezig in verloren uurtjes om dat allemaal op te ruimen….

Kortom, een gezellige, geslaagde dag.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *