Duurzaamheid

Duurzaam betekent “lang vol te houden”. Natuursteen gaat langer mee dan beton, dus natuursteen is duurzamer. Maar is dat wel zo? Als er geen olie meer is, dan kun je geen natuursteen meer oogsten en naar Nederland transporteren. Dus eigenlijk is natuursteen helemaal niet zo duurzaam…? En voor beton is ook veel energie nodig…
“Lang vol te houden” houdt dus eigenlijk in: geen gebruik van grondstoffen die “op” kunnen raken, en geen afval dat niet op natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Geen grondstoffen die op kunnen raken? Dus ook geen olie…?
Een duurzame maatschappij is er één die geen fossiele brandstoffen gebruikt. Kun jij je voorstellen hoe dat er uit ziet? Geen auto’s, geen vrachtwagens, geen onderdelen waar plastic in zit, mmm, dat is bijna alles in onze maatschappij… Precies, en dat is de transitie die ons de komende eeuw te wachten staat.
“Verander voordat het moet.”
Als je bovenstaande idee een week lang in je achterhoofd houdt bij alles wat je doet, en leest, dan zal de impact van “echt duurzaam” wellicht tot je doordringen. Probeer het!
Toch is het heel goed mogelijk om zonder fossiele brandstoffen een goed leven te hebben. Permacultuur is een filosofie die handvatten geeft om een nieuw soort samenleven vorm te geven. De vooruitzichten zijn heel bemoedigend! En dat gaan wij hier op De Groene Plak uitdragen.