Het ontwerp

ontwerp1De uitgangspunten van ons huis waren “energiezuinig, low tech, Low budget zelfbouw huis gebouwd met natuurlijke en hergebruikte materialen, rondhout en stro”. We hebben een aantal jaren geleden veel meegewerkt met de bouw van een ecologisch proef-huis op De Kleine Aarde met Vereniging Ecodorp Brabant. Dat heeft ons het gevoel gegeven wat we zelf een huis kunnen bouwen.


ontwerpWe zijn met architect Sjap Holst van EcoDesign (Geldrop) in zee gegaan. Hij heeft het vlekkenplan opgesteld en de plattegrond bepaald. We waren heel verheugd over deze plattegrond. Toen deze plattegrond tot een 3D-ontwerp moest worden vormgegeven, bleek dat geen mooi huis op te leveren. Om er wel een mooi huis van te maken, ging dat weer ten koste van de plattegrond. Sjap kwam er niet meer uit. De tijd begon te dringen; ook welstand vond het 3D-ontwerp niet passen.

ErasmusX kwam helpen het ontwerp door de welstand heen te krijgen, en dat is snel en goed gebeurd. Helaas bleek hierna dat de gewenste manier van bouwen (rondhouten frame) niet geschikt was voor dit ontwerp. Ook bleek de bodemgesteldheid (pas draagkrachtige grond op 3.20m) niet geschikt voor een halfverzonken kelder. De ene concessie na de andere, langzaam maar onvermijdelijk dreven we steeds verder af van de oorspronkelijke ontwerp-specificaties…
ontwerp2

Het huis is gericht op het zuiden. Onder het hoge deel van de woonkamer komt een kelder met opkamer. De kelder ligt buiten de isolatie, en is geschikt voor het bewaren van voedsel (koel / vochtig). De keuken staat in verbinding met de woonkamer en bijkeuken. Via de bijkeuken kun je makkelijk in de kelder komen. Slaapkamer en badkamer beneden, trap naar boven komt uit bij de andere slaapkamers, technische ruimte (buffervat) en waskamer.

ontwerp3
Het uiteindelijke ontwerp is niet ons droomhuis. Maar het komt wel in de buurt. Regeltjes (bouwbesluit en welstand), maar ook fouten in het ontwerp-proces (ontwerp-specificaties “vergeten”) hebben er toe geleid dat we gedwongen werden veel concessies te doen: veel (schuim)beton in de kelder en fundering, te weinig gebruik van rondhout, erg complex te bouwen. Het dak is aan de kant van de weg veel te schuin voor sedum. Affijn, zo gaan die dingen…